Als de stoom uit je oren komt

Stilaan doen de eerste zonnestralen nieuw leven ontluiken. Het eerste groen komt voorzichtig tevoorschijn. In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de lente geassocieerd met het houtelement. Dit element heeft de eigenschap van een opwaartse, vitaliserende kracht in zich, van een tijd van geboorte van nieuwe ideeën, van beslissingen nemen, van creativiteit en zelfexpressie, van willen groeien, enzovoort. De  emotie die gelinkt wordt aan het houtelement is woede. In zijn opwaartse groei en drang naar zelfexpressie verdraagt houtenergie geen belemmeringen. Het niet mogen beleven van de eigen zelfexpressie roept woede op. Wanneer die woede niet uitgedrukt wordt, zullen er klachten, zoals gewrichtspijnen, stijfheid, hoofdpijn, depressiviteit ed. ontstaan.

In onze vroegste kinderjaren werden onze verlangens en behoeftes vaak onderdrukt door de gezaghebbende mensen om ons heen. We houden ons in. We doen niet wat we werkelijk geloven. We gaan er niet tegen in en doen gewoon mee. Waarom? Omdat we niet met woede kunnen omgaan! We vinden woede zo eng. We zijn zo bang voor de ander zijn boosheid. Bang dat de ander ons zou afkeuren, dat hij boos of geïrriteerd zal worden omdat hij niet kan omgaan met de grenzen die wij stellen. We zijn bang dat we worden afgekeurd als we in ons recht gaan staan. MAAR ondertussen zijn we wel hartstikke boos omdat we het zat zijn om zo beperkt te worden.

Boosheid bewust of onbewust onderdrukken kan zeer schadelijk zijn. Onderdrukte emoties verdwijnen niet, zelfs niet als je ze negeert. Ze blijven en vragen om ruimte, ontlading en gehoor. Ze zijn als een hogedrukpan waarin de druk alleen maar toeneemt. Wanneer er iets gebeurt dat gevoelens van woede oproept, zelfs wanneer dit iets heel kleins is, kan het zijn dat je ‘ontploft’. We exploderen en vallen anderen aan op een onredelijke manier.
Of we imploderen. We gaan onszelf neerhalen. We gaan onszelf afkraken en doemscenario’s schetsen en daarmee onze eigen selffulfilling prophecy creëren.
Als je boos bent, voel je dat vaak aan de uiteinden van je lichaam. Je handen ballen zich tot vuisten, je voeten willen schoppen, je tong spuwt vuur en je hersenpan knettert van woedende gedachten. Boosheid is een primaire, ‘oppervlakkige’ emotie en werkt als alarmering. Wanneer je boosheid voelt opkomen, is er iets aan de hand en is jouw aandacht en bescherming vereist.

Als wij leren met woede om te gaan en woede als een zuiverende energie gaan gebruiken in plaats van als een destructieve energie, dan verandert de wereld.

Hoe kan je jouw woede gekanaliseerd naar buiten laten?

  • Alleen al door de woorden: “Daar word ik nu boos van, …” uit te spreken op een moment dat je bij jezelf irritatie opmerkt, zal je er een groot deel van de angel uit halen. Zo kan je op een zachte manier je kwaadheid communiceren.
  • Roepen, vaak in combinatie met iets fysieks, zoals bijvoorbeeld meppen op een hoop kussens of hout hakken, is ook erg effectief. Op die manier laat je de energie eruit zonder je tegen een persoon te richten.
  • Eet ook eens voornamelijk groene groenten, fruit, noten, pitten en peulvruchten en omring jezelf met een groene kleur. Zo ondersteun je ook op een andere manier je lever en galblaas, die deel uitmaken van het houtelement.
  • Je kan je onderdrukte boosheid ‘wakker’ maken door op een vel papier allemaal zinnen te schrijven die beginnen met ‘ik ben boos, omdat … ‘ Probeer deze oefening met je lijf te beleven/ te voelen en niet met je hoofd. Begin gewoon in het hier en nu. Alles wat in je opkomt, is goed. Schrijf ongenuanceerd, durf vloeken en schelden, wees destructief met taal. Op die manier kan de woede ontladen en dat werkt enorm bevrijdend

Woede helpt je in je kracht te komen. De heilige verontwaardiging die woede in zich draagt, de beschermende levenskracht, heb je nodig om diep van binnen weer de drang te voelen om te leven. Om de ander te laten en op een positieve en krachtige manier verder te gaan met jezelf.

 

Kan een afbeelding zijn van 1 persoon, buitenshuis en de tekst '"Ifyou avoid the conflict to keep the peace, You start a war inside yourself." @randblines'

Inspiratie

Stel gerust even je vraag!