Zeg niet thee

Van in de prehistorie werden planten en kruiden gebruikt om mensen te ondersteunen en te genezen. Medicijnvrouwen maakten dagelijks een thee en pasten de ingrediënten aan aan de behoefte of noodzaak van het ogenblik. Onze huidige geneesmiddelen zijn vaak gebaseerd op de inhoudsstoffen van planten. Als herboriste wil ik deze rijkdom uit de natuur aanwenden om jou te helpen je lichaam meer in harmonie te brengen. Ik doe dit door kruidenthees of infusies samen te stellen op basis van werkzame, smaakvolle bestanddelen van planten en kruiden. Naast 5 reeds samengestelde, krachtige en verrassend lekkere kruidenthees, kan ik ook specifiek voor jou een infusie samenstellen. Daar er geen theeplant aan te pas komt, is er geen cafeïne of looizuur aanwezig. Bovendien kunnen alle infusies perfect gebruikt worden als basis voor een verfrissende ijsthee.

Mijn zelf samengestelde infusies

Een belangrijk principe in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de leer van de vijf elementen. Hierbij is het uitgangspunt dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is terug te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en het functioneren van de mens. De 5 elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Reeds in de oudheid hebben de Chinezen ontdekt dat deze natuurelementen ook op een bepaalde manier in ons lichaam terug te vinden zijn. Zo is er een belangrijke samenhang tussen de organen met het bijbehorende netwerk van meridianen (energiebanen) en de elementen. De organen worden gezien als belangrijke energiereservoirs, die bij stress, fysieke klachten, emotionele of mentale onbalans beïnvloed worden.

Tijdens een behandeling komt naar boven op welke organen er op dat ogenblik het best gewerkt wordt, waarop ik de shiatsu afstem.

Na een behandeling kun je met infusies ook zelf aandacht geven aan deze organen.

Naast de heilzame werking van het uitgebalanceerde kruidenmengsel zorg ik er ook voor dat de “kruidenthee” lekker is zodat je er met plezier van kan genieten.

Dit zijn mijn eigen infusies gekoppeld aan de 5 elementen:

 • aarde: infuus ter bevordering van een goede vertering en transitie van onze voeding
 • metaal: infuus ter ondersteuning van de luchtwegen
 • water: infuus voor een verbeterde verwerking van de afvalstoffen in je lichaam
 • hout: infuus ter ondersteuning van de spijsvertering en de verwerking van vetten, alcohol en suikers
 • vuur: infuus ter bevordering van een stabiel en rustig hartritme en ter voorkoming van nerveuze onrust

Maatwerk

Heb je te kampen met een klacht of aandoening die je op een natuurlijke manier wil verkleinen, dan kan ik voor jou een infusie op maat samenstellen. Indien je een bepaalde smaak liever niet wenst, kan ik voor elke infusie uitzoeken wat er als vervangend kruid gebruikt kan worden zonder (indien mogelijk) in te boeten aan de helende werking.

Bovendien heb ik nog tal van plannen om extra infusies samen te stellen. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan een kruidenmengsel ter ondersteuning bij griepverschijnselen, bij lentemoeheid, bij opvliegers, tegen acne, bij rusteloosheid door ADHD enz.

Vandaag de dag blijkt meer dan ooit tevoren dat we ervoor moeten zorgen dat ons eigen immuunsysteem gestimuleerd wordt om het te versterken zodat we minder kwetsbaar worden voor allerlei externe factoren. De basis daarvoor is een gezonde levensstijl met verse en gezonde voeding, zelfzorg, beweging en het gebruik van kruiden.

Interesse?

Als aanvulling op een behandeling kan ik de volgende infusies aanbevelen:

 • infuus ter ondersteuning van de spijsvertering (venkel, kamille, citroenmelisse, goudsbloem, zoethout, lavendel)
 • infuus ter ondersteuning van de luchtwegen (vlierbloesem, longkruid, heemst, tijm, anijs, zoethout)
 • infuus ter ondersteuning van de blaas- en nierwerking (vlierbloesem, kamille, berk, zwarte bes, rozebottel, guldenroede, moerasspirea)
 • infuus ter ondersteuning van de lever- en galwerking (munt, lavendel, rozemarijn, vuilboom, paardenbloem, vlierbloesem, salie, brandnetel)
 • infuus voor meer rust (lindebloesem, lavendel, citroenmelisse, basilicum, meidoorn, tijm, gember)
 • infuus ter bevordering van de slaap (passiebloem, verbena, oranjebloesem, rozemarijn, lavendel, kamille, basilicum)
 • toniserend en stimulerend infuus (basilicum, tijm, salie, brandnetel, munt, zoethout, rozemarijn)
 • infuus om angstgevoelens te temperen (passiebloem, lavendel, hartgespan, Sint-Janskruid, citroenmelisse, vlierbloesem, kamille)
 • infuus om opvliegers te verzachten (heermoes, hyssop, salie, kamille, lavendel, duizendblad)

Bel me gerust op 0478/598833 als je meer wil weten.

Op het ritme van de seizoenen

Wil je graag meesurfen op het ritme van de seizoenen, dan is een seizoensabonnement misschien wel iets voor jou. De infusies die gekoppeld zijn aan de 5 elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde, zijn allemaal afgestemd op een bepaald seizoen. Zo is het houtelement gekoppeld aan de lente, het vuurelement aan de zomer, het aarde-element aan de nazomer, het metaalelement aan de herfst en het waterelement aan de winter.

Wil je jezelf ieder seizoen met een andere kruidenmengeling verwennen, dan kan dat.

Dit zijn mijn eigen infusies gekoppeld aan de seizoenen:

 • Lente: infuus ter ondersteuning van de spijsvertering en de verwerking van vetten, alcohol en suikers (munt, lavendel, rozemarijn, vuilboom, paardenbloem, vlierbloesem, salie, brandnetel)
 • Zomer: infuus ter bevordering van een stabiel en rustig hartritme en ter voorkoming van nerveuze onrust (lindebloesem, lavendel, citroenmelisse, basilicum, meidoorn, tijm, gember)
 • Nazomer: infuus ter bevordering van een goede vertering en transitie van onze voeding (venkel, kamille, citroenmelisse, goudsbloem, zoethout, lavendel)
 • Herfst: infuus ter ondersteuning van de luchtwegen (vlierbloesem, longkruid, heemst, tijm, anijs, zoethout)
 • Winter: infuus voor een verbeterde verwerking van de afvalstoffen in je lichaam (vlierbloesem, kamille, berk, zwarte bes, rozebottel, guldenroede, moerasspirea)

Interesse? Bel me gerust.

Stel gerust even je vraag!