Warme winterdrankjes

En dan is er… een kruidig en verwarmend drankje! Zo lukt het wel om je kop koffie of je glaasje alcohol een keertje te vervangen. Laat je eens inspireren door onderstaande receptjes. Treat them as a treat!

Appel-gemberdrank

  • 2 dl appeldiksap
  • 1 eetlepel verse gember of 1/2 eetlepel gemberpoeder
  • 1 l water
  • 1 kaneelstokje

Schil en rasp de verse gember. Overgiet gember en kaneel met kokend water. Laat 10 minuten trekken op een theelichtje en zeef de thee. Meng met het (eventueel warme) appeldiksap.

Alcoholvrije Glühwein

  • 2 liter vruchtensap (appelsap, appel-kersen, appel-vlierbes, rode druiven…), als je puur sap te zoet vindt, kun je 1,5 liter sap en 0,5 liter water gebruiken
  • 1 biologische sinaasappel
  • 3 stokjes kaneel
  • 10 kruidnagels
  • 5 kardemompeulen
  • 5 steranijsjes
  • 10 korrels piment
  • 3 peperkorrels

Warm het sap met de specerijen op op een zacht vuur. Laat het niet koken. Hoe langer je het laat trekken, hoe sterker de kruidendrank. Wil je het zoeter, dan kun je wat rozijnen mee laten wellen of eventueel wat honing toevoegen, maar echt nodig is dat meestal niet.

Rozenbotteldrankje

  • 2 eetlepels gedroogde rozenbottels
  • 2 sinaasappelen
  • 1 l water

Hak de rozenbottels zo nodig wat fijn. Kook de rozenbottels ongeveer 10 minuten in water (zo komt de meeste vitamine C vrij). Rasp intussen de schil van 1 sinaasappel (niet het wit). Voeg de geraspte schil toe aan de rozenbotteldrank en laat nog 5 minuten trekken op een theelichtje. Pers de 2 sinaasappels en voeg het sap aan de warme thee toe.

Eggnog

  • 1 liter (plantaardige) melk
  • 3-5 grote Medjouldadels (indien je met gedroogde dadels werkt, laat ze dan even wellen in warm water)
  • 1 eetlepel biologische honing of agavesiroop 
  • Een snufje zout
  • Een afgestreken theelepel nootmuskaat
  • Een afgestreken theelepel kaneel
  • Eventueel wat biologische sinaasappelschil

Doe alles behalve de honing/agavesiroop in een pannetje en verwarm het zachtjes tot het goed warm is. Doe het in de blender of haal de staafmixer erdoorheen en serveer met de zoetigheid erbij.

Chai

  • 1 l water of zwarte thee
  • een flink stuk (ca 2-3 cm) verse gember
  • een theelepel kruidnagel
  • twee kaneelstokjes
  • een eetlepel (ca 10 stuks) Kardemompeulen
  • 3-5 pimentkorrels
  • een eetlepel anijszaad
  • een theelepel biologische sinaasappelschil

Zet alle specerijen samen met 1 liter water, met al dan niet een zakje zwarte thee, gedurende ca. 15 minuten op een zacht vuurtje en laat het nadien nog eens 15 minuten trekken met het deksel op de pan. Verwarm per persoon een halve kop (plantaardige) melk en schuim die op. Giet de chai erbij en voeg er eventueel wat honing bij.

 

Inspiratie

Stel gerust even je vraag!