Het ritme van de seizoenen: HERFST

De dagen worden korter en geleidelijk aan daalt de temperatuur. In de natuur trekken sappen zich terug waardoor de bladeren van de bomen beginnen te vallen. In de herfst maakt niet alleen de natuur een transformatie door. Ook wij zitten midden in een overgang van de energie van de zomer met groei en actie naar de energie van de winter met rust en verstilling. Alleen doen wij dat niet. We houden koppig ons eigen kunstmatige ritme en gedrag aan. En dat is eigenlijk heel onnatuurlijk. Je kunt dit gedrag vergelijken met constant tegen de natuurlijke stroom in zwemmen. Dat kost energie. Onnodig veel energie. Want of jij je nu aanpast of niet, de natuur volgt tóch onverstoorbaar haar ritme. En als je daarin meegaat kan je gebruik maken van de magische de kracht die het seizoen je op dat moment biedt. Want de natuur geeft ons precies wat we op dat moment nodig hebben.

Wat kan jij zoal doen?

Geniet en maak plezier
Eén enkele plezierige ervaring kan jouw immuunsysteem voor maar liefst twee dagen versterken, zo blijkt uit onderzoek van Dr. Arthur Stone, psycholoog van de State University NY. Doe iets waar je minstens drie keer per week plezier aan beleeft. Zorg ervoor dat je geniet van jouw leven!

Eet wat de natuur je biedt
Eet wat er hier en nu groeit. In de herfst zijn aardappelen, aardperen, andijvie, bloemkool, boerenkool, broccoli,  knolselderij, pastinaak, pompoen, prei, schorseneren, spruiten, postelein, witlof, witte kool en wortelen een goede keuze. Qua fruit zit je goed met appels, peren, blauwe bessen en rode bessen.

Voeg wat meer scherpe smaken toe zoals gember, radijs, daikon, mierikswortel, koolrabi, paksoi, pompoen, radijs, waterkers, gebruik koriander, kruidnagel, oregano, peterselie, rozemarijn, look, lente-ui, linzen, adukibonen, erwten en andere peulvruchten, wasabi, mosterd, rauwe fijngesneden ui of prei. Eet ook meer witte groenten zoals rapen, daikon, pastinaak, bloemkool, kliswortel, knolselder.

Vermijd suiker en kunstmatige zoetstoffen
Suiker en kunstmatige zoetstoffen beroven het lichaam van mineralen en verhogen de zuurgraad van je bloed, waardoor je vatbaarder wordt voor ontstekingen en ziekten.

Verminder of stop met zuivelproducten 
Zuivel verslijmt en het verstopt je luchtwegen en darmen. Beiden organen zijn van belang voor je immuunsysteem.

Eet meer volle granen
Eet zo vaak mogelijk gekookte volwaardige granen, zoals rijst, amarant, quinoa, gierst, boekweit. Ze balanceren en gronden je zenuwstelsel en verhogen het serotoninegehalte, waardoor het immuunsysteem wordt gestimuleerd.

Hou het warm
Als je je lichaam een plezier wil doen en je jouw energie wil sparen, zorg er dan voor dat je in de herfst en winter zo min mogelijk (ijs)koude of rauwe dingen eet of drinkt. Dus lekker stoven, wokken en ovenschotels maken. Om te drinken zijn water op kamertemperatuur of een lekker kopje bouillon prima voor in de herfst.

Drink gemberthee
Drink wat vaker verse gemberthee! Gember helpt om die vervelende verkoudheid te verdrijven, maar heeft ook een preventieve werking. Het is al eeuwen bekend dat gember hoge concentraties anti-oxidanten bevat en je weerstand ondersteunt. Gember stimuleert bovendien je doorbloeding en zorgt ervoor dat je lekker warm blijft als het buiten koud is.

Doe aan zelfzorg
Verwen jezelf met een warm bad, een kop lekkere thee of boek een shiatsumassage, die niet alleen ontspannend is maar ook een boost voor je immuunsysteem.

Beweeg meer en adem dieper
Ga wandelen, fietsen of tuinier en doe regelmatig aan een zachte vorm van bewegen zijn zoals bijvoorbeeld qi gong of yoga of … zolang het je maar dieper laat ademen en een klein beetje laat zweten. Hoe dieper je ademt en hoe meer je zweet, hoe meer ziektekiemen je uit je lichaam verwijdert.

Laat los en ruim op
De herfst staat voor loslaten en opruimen. Kijk maar naar de bomen die hun bladeren beginnen te verliezen. Bedenk wat jij op praktisch, fysiek en emotioneel vlak nog los te laten en op te ruimen hebt? Dat kan vanalles zijn: van je kledingkast tot slechte gewoontes (roken, drinken etc.) of toxische vriendschappen en relaties. Een opgeruimd huis brengt meer ruimte, lichtheid en rust. Opruimen van spullen is ook opruimen en verhelderen van je geest. 

Doe het iets rustiger aan
Verzet je niet langer tegen het ritme van de natuur, maar ga er in mee. Duik wat eerder je bed in, slaap iets langer, doe rustiger aan, plan wat minder afspraken… En voel je daar vooral niet schuldig over. Het is niet voor niets steeds vroeger donker.

Verstuif wat essentiële oliën
Neem een leeg 10 ml. bruin- of blauwglas flesje en meng hierin de 3 essentiële oliën volgens onderstaande verhoudingen. Goed schudden en jouw herfstmix is klaar voor gebruik. Aan 5 druppels in een verstuiver heb je voldoende om jouw mentale en fysieke weerstand te ondersteunen nu de blaadjes beginnen te vallen.

  • 30 druppels citroenolie
  • 20 druppels kaneelolie
  • 20 druppels kruidnagelolie

Inspiratie

Stel gerust even je vraag!