Het ritme van de seizoenen: WINTER

Het is winter. Het is snel donker. Plots dalen de temperaturen. De energie in de natuur trekt zich nog dieper terug en alles wordt stiller en rustiger. Je krijgt zelf ook het gevoel dat je in winterslaap wil gaan. De winter is de periode om tot rust te komen en energie te verzamelen voor het nieuwe seizoen. Zorg dus goed voor jezelf, rust voldoende en geniet van alles wat je doet.

Wat kan jij zoal doen?

Rust rust rust
Zorg goed voor jezelf door op tijd naar bed te gaan en wat langer uit te slapen. Het is ook belangrijk om meer gemoedsrust op te bouwen door het vele “moeten” los te laten en de lat lager te leggen. Less is more!

Warmte
De koude van de winter kan heel makkelijk ons lichaam binnendringen en onze weerstand verlagen. Neem dus wat vaker een warm voetbad voor je naar bed gaat of neem een warme kruik mee naar bed en leg deze bij je voeten neer. Door je voeten warm te houden en het hoofd relatief koel blijven de energie en de vloeistoffen goed doorstromen. Een pittenkussen, gembercompres of warmwaterkruik op je nierzone op de rug doen ook ontzettend veel deugd.

Beweging 
Blijf rustig bewegen tijdens de wintermaanden. Wandelen, joggen of fietsen zijn prima om te doen. Maar ook yoga, do-in, pilates of Qi-gong oefeningen zijn perfect voor ons lichaam om de doorstroming te activeren. Zorg ervoor dat je lichaam warm wordt maar niet heftig gaat zweten.

Voeding
Eet wat de natuur ons op dit moment biedt, wat er hier en nu groeit. Alle soorten kool, wortelen, knolgewassen, prei, pompoen, daikon, rapen, rammenas, knolselder, rode bonen, adukibonen, granen, walnoten, kastanjes zijn verwarmend. Verwarmende kruiden als rozemarijn, gember, kaneel, kruidnagel, kardemom, kurkuma, venkel en anijs zijn niet alleen lekker van smaak maar ook enorm gezond voor het lichaam in de wintertijd. 
Als je je lichaam een plezier wil doen en je jouw energie wil sparen, zorg er dan voor dat je in de winter zo min mogelijk (ijs)koude of rauwe dingen eet of drinkt. Dus lekker stoven, wokken en ovenschotels maken. Slowfood dat lekker staat te pruttelen. Om te drinken zijn water op kamertemperatuur of een lekker kopje gemberthee prima voor in de winter.

Winterse geuren
Je reukzin is je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Concreet betekent dit dat je geuren thuis kunt inzetten om je fysiek en mentaal beter te voelen. Door hun kruidige geur zijn biologische etherische oliën zoals kaneel, kruidnagel, zwarte peper, nootmuskaat en gember zeer geschikt voor de wintertijd. Je kunt deze kruidige geuren apart gebruiken, maar ook combineren met een zachtere olie zoals sinaasappel, grapefruit of bergamot. Zet geuren subtiel in. Ook hier geldt less is more.

Lach en geniet
Van lachen word je blijer en gezonder. Het verlaagt je stressniveau en zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen en een verbetering van je immuunsysteem. Bovendien helpt lachen ons omgaan met moeilijke situaties en zorgt het voor verbinding met andere mensen.

Zelfbehandeling:
Masseer dagelijks Nierpunt 1 op je voetzolen. Dit punt vind je in het midden onder de bal van de voet.


Inspiratie

Stel gerust even je vraag!