Hoe kan shiatsu helpen bij angst?

Ken je dat gevoel dat je in ademnood lijkt te raken, dat je duizelig wordt en wazig gaat zien, dat je hart in overdrive gaat en je erg gaat zweten. Je mond is droog, je trilt helemaal en het liefst van al wil je vluchten, schreeuwen of huilen… ANGST

We worden allemaal wel eens geconfronteerd met deze gevoelens. Angst is niets meer dan een verdedigingsmechanisme van ons lichaam. Je lichaam wil overleven en om die reden zijn onze voelsprieten voortdurend op zoek naar gevaar of dreiging. Wanneer ons lichaam denkt dat het gevaar reëel is, gaat het zich voorbereiden om te vechten, vluchten of verstijven door adrenaline aan te maken.

Maar… wanneer onze radar voortdurend gevaar detecteert en ons alarm te pas en te onpas afgaat ook voor gevaren die er niet echt zijn, is er een probleem. Dan wordt het tijd om angst aan te pakken.

Hoe werkt shiatsu?

Shi-atsu is Japans voor vinger-druk. Het is een manuele therapie die gegroeid is uit de traditionele Oosterse geneeskunde. Deze eeuwenoude natuurlijke geneeskunde heeft een holistische aanpak, waarbij lichaam, geest en ziel verbonden zijn.

Een belangrijk principe in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is de leer van de vijf elementen. Hierbij is het uitgangspunt dat alles in beweging is en elkaar beïnvloedt. Dat is terug te zien in het ritme van dag en nacht, van de seizoenen en het functioneren van de mens. De 5 elementen zijn hout, vuur, aarde, metaal en water. Reeds in de oudheid hebben de Chinezen ontdekt dat deze natuurelementen ook op een bepaalde manier in ons lichaam terug te vinden zijn. Zo is er een belangrijke samenhang tussen de organen met het bijbehorende netwerk van meridianen (energiebanen) en de elementen. De organen worden gezien als belangrijke energiereservoirs, die bij stress, fysieke klachten, emotionele of mentale onbalans beïnvloed worden.

Volgens de oude Chinese wetenschap zijn onze organen gerelateerd aan bepaalde emoties. Zo staan de longen voor verdriet en de dikke darm voor loslaten, de blaas is het zakje vol emoties, in de nieren huist de angst, in de galblaas zitten de frustraties en de beslissingen, de lever zorgt voor woede, in het hart schuilt de liefde, de dunne darm helpt ons onderscheiden wat goed is voor ons en wat niet, de maag helpt ons letterlijk en figuurlijk verteren en de milt maakt dat we mild zijn voor onszelf.
Door op één orgaan en de bijbehorende meridianen te werken, beïnvloed je ook de andere organen, zowel op fysiek als op emotioneel vlak, waardoor je steeds meer in balans komt en harmonie ervaart.

Waarom aanraking?

Heel vaak snappen mensen het allemaal wel cognitief, maar kunnen ze het niet voelen in hun lijf. Door te praten en gesprekstherapie te volgen kunnen mensen tot inzichten komen en dat kan opluchten, maar heling moet ook in je lichaam gebeuren. Door shiatsu en aanraking kunnen mensen meer in hun lichaam zakken en zo landen.

Aanraking is een taal die in vijf seconden meer kan overbrengen dan vijf minuten van zorgvuldig gekozen bewoordingen. Welk etiket we aanraking ook opplakken en hoezeer de intensiteit van de aanraking ook verschilt, de behoefte eraan blijft bestaan.  Aanraking kan veranderingen in de stofwisseling en de chemische huishouding van het lichaam teweegbrengen die de genezing bevorderen. Emoties en prikkeling van de huid kunnen invloed hebben op bepaalde endorfinen, natuurlijke hormonen in het lichaam die bepalend zijn voor pijn en ons gevoel van welzijn.

Wij gebruiken aanraking om ons medeleven en begrip te tonen, maar instinctief ook om onze positieve energieën door te geven aan mensen in lichamelijke of emotionele nood.  Als menselijke wezens staan wij via ons lichaam in verbinding met de wereld om ons heen.

Daarom dus.

Stel je eens voor…

Shiatsu… wat is dat eigenlijk voor iets? Is dat geen gevechtssport? Wat gaat er gebeuren? Zo van die hocuspocus, dat is niks voor mij. Hoe weet ik of ik die vrouw wel kan vertrouwen? Ik hou er niet van dat iemand vreemd mijn lichaam aanraakt.
Allemaal gedachten die door je hoofd flitsen.

Stel je nu eens voor dat shiatsu ervoor zorgt dat je vertrouwen vergroot waardoor angst minder greep op je leven houdt. Je kan beter spanning loslaten en je voelt je minder uitgeput. Je zenuwstelsel komt meer tot rust waardoor je beter slaapt. Je ervaart meer vreugde en piekert minder en komt steeds meer in je innerlijke kracht te staan. Je bent in staat om meer in je lichaam te zakken en beter te voelen wat je nodig hebt.

Stel je eens voor…

Hoe de eerste stap zetten?

De beste manier om angst voor nieuwe dingen te verslaan is door hem recht in de ogen te kijken. Nieuwe dingen zijn misschien onbekend, maar verandering is nodig om vooruit te komen. Je weet van tevoren nooit wat je in de toekomst zal krijgen. Misschien wordt het slechter dan nu, misschien wordt het wel veel beter. Door jezelf steeds een beetje uit te dagen kom je verder dan je ooit voor mogelijk had gehouden. De eerste stap is de moeilijkste.

Lees wat over shiatsu, praat erover met mensen die al een shiatsu-ervaring achter de rug hebben, bel me op voor vrijblijvende info, stuur me een berichtje … en dan heb je die eerste stap gezet.

Inspiratie