Zalige zomerdrankjes

Het is belangrijk om voldoende te drinken tijdens warme dagen. De stralen van de zon warmen je bloed en daarmee je lichaam op. De warmte ontneemt je lichaam vocht, waardoor het sneller water tekort komt. Het is daarom heel belangrijk om tijdens warme dagen zo veel mogelijk waterrijk voedsel te eten en veel water te drinken. Hieronder vind je enkele recepten voor zalige zomerdrankjes. Enjoy!!!

Zomerdrankje vol passie(vrucht)

een handje muntblaadjes
2 limoenen, in stukjes gesneden
stuk verse gember van ca 8 cm, in dunne schijfjes gesneden
8 passievruchten
4 appelsienen, geperst
ijsklontjes
spuitwater

Kneus de muntblaadjes, de limoenstukjes en de helft van de gember in een kom of vijzel en giet het vervolgens in een kruik. Snijd de passievruchten doormidden en schep het vruchtvlees in de kan. Voeg het sap van de sinaasappels en de ijsblokjes toe en roer het geheel om. Top het af met sprankelend water, een paar gemberstukjes en een muntblaadje.

Rabarber-aardbeienlimonade

500g rabarber, in stukjes gehakt
350g aardbeien, in twee gesneden
7 cm gember, geschild en gehakt
200g erythritol of ruwe rietsuiker of een ander zoetmiddel
1 vanillestokje, opengesneden
4 kopjes water
sap van 2 limoenen
20 muntblaadjes

Doe de rabarber, aardbeien, gember, het zoetmiddel, vanillestokje en het water in een middelgrote sauspan. Breng het aan de kook en verlaag dan de temperatuur. Voeg het limoensap en de muntblaadjes toe. Laat 20-25 minuten sudderen terwijl je af en toe roert. Zeef de limonade door een zeef en verwijder het vruchtvlees. Laat het afkoelen in de koelkast. In een luchtdichte verpakking kan het ongeveer een week vers blijven. Serveer in een grote kan met veel ijs, verse rabarber, aardbeien en schijfjes limoen.

Fruitwater met grapefruit en rozemarijn

een halve roze grapefruit
1 takje verse rozemarijn
400ml water
ijsklontjes

Snijd het fruit in grote stukken, doe ze in een glazen kan en overgiet met water. Bewaar je vers gemaakte fruitwater minimaal 3 uur in de koelkast voordat je het drinkt, een nacht echter geeft het lekkerste resultaat! Ook het toevoegen van bruisend water geeft een heerlijk verfrissend effect!

Andere mogelijke combinaties (maar laat je fantasie gerust de vrije loop!)

  • Appel en kaneel
  • Meloen, steranijs en aardbei
  • Komkommer, dille en citroen
  • Aardbei, citroen en munt
  • Watermeloen en munt
  • Citroen, komkommer en gember
  • Groene thee, limoen en munt
  • Limoen, citroen en sinaasappel
  • Aardbei en basilicum

Appel- wortelsap met gember

2 appels
3 grote wortelen
1 appelsien
2 cm gember

Er zijn twee manieren om dit gezonde drankje klaar te maken:
Met een (slow)juicer
Met een blender: Als je al deze ingrediënten in de blender gooit, bekom je een dikke brij. Voeg dus een kopje water of meer toe voor je gaat blenden, tot je de gewenste structuur bekomt. In tegenstelling tot een juice behoud je met een blender alle vezels en vitamines.

Lavendellimonade

1 liter water
100ml citroensap
100ml honing
10g verse lavendel of 1 eetlepel gedroogde lavendel

Warm de helft van het water met de lavendel op voor ca. 20 minuten (niet laten koken). Neem van de warmtebron af en zeef de lavendel uit de limonade. Roer de honing door het water als het handwarm is (anders gaan de goede eigenschappen van de honing verloren). Giet het mengsel in een grotere fles en voeg er het citroensap en het overige water bij. Laat afkoelen. Schenk de limonade over wat ijsklontjes en garneer met wat lavendeltakjes en een schijfje citroen.

Watermelon Cooler

3/4 van een kleine watermeloen
het sap van 2 limoenen
2 eetlepels rijststroop
1 theelepel rozenwater
ijsblokjes
muntblaadjes

Snijd de watermeloen in blokjes. Crush ijsblokjes in een blender of keukenmachine, of hak het eigenhandig fijn. Mix het sap van de limoenen, het rozenwater en de rijststroop in een kan met een garde. Doe hier de blokjes watermeloen bij en schep goed door. Verdeel het ijs over de glazen. Schep de helft van de watermeloenblokjes hierop en giet het sap hier overheen. Verdeel vervolgens de laatste blokjes watermeloen over de glazen. Garneer met verse muntblaadjes.

Watermelon Juice

Een halve watermeloen (een niet al te grote watermeloen)
Een trosje witte druiven
2 limoenen
eventueel: wat verse munt

Haal het fruit stuk voor stuk door de (slow-) juicer. That’s it!
Eventueel haal je het sap nog even door een fijn vergiet, zodat je een mooi glad sapje overhoudt.

Chocolade Chai shake

250 ml amandelmelk
4 dadels
anderhalve theelepel cacaopoeder
1 theelepel gember (vers of poeder – vers is het lekkerst natuurlijk)
1 halve theelepel kaneel
1 halve theelepel kardemompoeder
1 halve theelepel nootmuskaat
een beetje vanillepoeder (of extract)
ijsblokjes

Als je een sterke blender hebt, kan je meteen alles bij elkaar in de blender doen en hem laten draaien totdat je een mooie gladde smoothie hebt.
Heb je een wat minder krachtige blender? Dan raden we je aan om de dadels eerst een tijdje te laten weken – bijvoorbeeld in de amandelmelk – totdat ze echt helemaal zacht zijn geworden. Dit zal het blenden gemakkelijker maken.

Inspiratie

Stel gerust even je vraag!