Me, myself and I

Langzaam sterft wie niet reist,
wie niet leest, wie geen muziek beluistert,
wie geen charme in zichzelf vindt.
Langzaam sterft wie zijn gevoel van eigenwaarde vernietigt, en wie zich niet laat helpen.
Langzaam sterft wie slaaf wordt der gewoonte, elke dag dezelfde wegen herhaalt,
wie niet verandert van routine,
wie zich niet eens durft kleden in een nieuwe kleur, of niet praat tegen onbekenden.
Langzaam sterft wie passie mijdt,
met haar wervelende emoties,
juist die welke de redding zijn voor de glans in de ogen, en voor harten in verval.
Langzaam sterft wie niet verandert als hij ontevreden is over werk of liefde,
wie het zekere voor het onzekere niet riskeert om een droom achterna te gaan,
wie zich niet toestaat om minstens één maal in zijn leven te vluchten van alle goede en verstandige raad.
Leef vandaag! Handel vandaag! Durf vandaag!
Laat je niet langzaam sterven,
en vergeet niet om gelukkig te zijn.
Pablo Neruda

Een vriendin deelde dit gedicht op Facebook. Het resoneerde en een nieuw blogbericht was geboren…

Kiezen voor jezelf, het klinkt héél egoïstisch. Bovendien is het het tegenovergestelde van wat ons wordt aangeleerd. Maar we moeten éérst kiezen voor onszelf zodat we iets hebben om te geven aan anderen. Want wat je niet hebt, kun je ook niet geven.

Gezond egoïsme betekent dat je tegelijkertijd om anderen én om jezelf geeft. En dat je van kiezen voor jezelf bewust een prioriteit maakt. Het gaat niet enkel over vaker ontspannen of meer me-time. Het gaat over kiezen voor wat jij écht wil in het leven.

Voor het woord egoïsme trekken mensen hun neus op. Het hoort niet om aan jezelf te denken. Los van het feit dat we mekaar in de samenleving inderdaad nodig hebben, is het nodig om ruimte te creëren voor jezelf en wat je graag doet om in balans te blijven en je batterijen opnieuw op te laden. Als je alles weggeeft aan anderen – al je liefde, al je aandacht, al je tijd – dan blijf jij met lege handen achter.

Gezond egoïsme is vooral van groot belang voor mensen die sensitief zijn, die aanvoelen wat nodig is en hierdoor geneigd zijn om te pleasen. Mensen die harmonie vaak verkiezen boven eigenbelang en hierdoor lastig aan zichzelf toekomen en aan wat zij willen in het leven. Toch is het jouw verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen, om te kiezen voor wat jij nodig hebt en graag wil. Dit blijkt in de praktijk vaak niet zo eenvoudig. Je dagelijkse omgeving beïnvloedt je namelijk enorm en heeft zijn eigen behoeften, verlangens én verwachtingen van jou. Hoe meer tijd je aan hen besteedt, aan je prestaties, aan zorgzaam, sociaal of attent zijn, des te minder blijft er over voor jezelf. Toch betekent het maken van keuzes die goed zijn voor jou, dat je niet chagrijnig bent, geen kort lontje hebt en niet uitgeblust raakt en daar kan je omgeving alleen maar blij om zijn.

Je voelt zelf ook dat je energie krijgt van bepaalde activiteiten. Je zou bijvoorbeeld dolgraag willen beginnen met die cursus, dat boek lezen, een lange fietstocht maken, muziek spelen of schilderen, enz. Wanneer je voor deze activiteiten kiest, levert dat niet enkel meer energie op, maar het geeft je leven meer glans. Je voelt je beter in balans en krachtig van binnenuit: 100% jezelf. De verbinding met jezelf levert uiteindelijk ook in het contact met de mensen om je heen veel op. Het verdiept je vriendschappen en brengt meer vreugde en voldoening in je relaties.

Het is een beetje zoals het zuurstofmasker in het vliegtuig. Als jij bewusteloos bent dan kun je je kinderen niet meer helpen en legt iedereen het loodje. Als je water schept uit een emmer, dan komt er een moment dat de emmer leeg is. En als de emmer leeg is, dan is er niets meer om uit te delen. Niet voor jezelf en ook niet voor de mensen om je heen.

Dus zorg ervoor dat je jezelf opvult met dingen die jij echt wil in het leven en voor je het weet ben je als een emmer die overloopt en nooit leeg raakt.

Stappenplan voor gezond egoïsme

Heb aandacht voor jezelf

Het is belangrijk om een paar keer per dag bij jezelf in te checken door middel van een korte aandachtsoefening.

Ga rustig zitten, sluit je ogen en adem een paar keer diep in en rustig uit. Laat je schouders steeds meer zakken. Adem vervolgens rustig door in je eigen tempo. Blijf met je aandacht bij je ademhaling; adem in door je neus en uit door je mond. Voel hoe je adem je borst of buik steeds weer doet uitzetten en weer laat terugzakken.

Stel jezelf na deze oefening de volgende vragen:
Hoe gaat het met me?Wat voel ik?Wat zou mij goed doen op dit moment? Waar heb ik behoefte aan?Wat kan ik nu concreet doen om aan deze behoefte te voldoen?

Maak een relax-lijstje

Om jouw favoriete activiteiten belangrijker te maken, is het belangrijk dat je ze zichtbaar maakt. In eerste instantie door ze gewoon onder elkaar op te schrijven. Wat doet jou goed? Wat doe je echt alleen maar omdat jij het zo heerlijk en/of ontspannend vindt? Waar word je blij van? Schrijf alleen dát op waar je al zin in hebt als je eraan denkt. Plaats dit lijstje vervolgens op een zichtbare plek. Zorg dat je dit lijstje dagelijks ziet. Probeer elke dag ruimte te creëren voor een van deze activiteiten.

Pak uit wat er in je zit

Durf te geloven in jezelf en in wat jij allemaal kunt. Durf te leven vanuit je volle potentieel.

Schrijf op wat je werkelijk wilt

Schrijf op wat je werkelijk wil en zet daaronder de eerste stappen die je in deze richting zou kunnen zetten. Zet je stappenplan in je agenda en laat je stip op de horizon niet los.

Het is tijd voor me, myself and I!

Inspiratie

Stel gerust even je vraag!